Kaybedilen dişlerin yerine protez yapılmaz ise yediğimiz gıdalar mekanik olarak yeterince öğütülmeden mideye gönderilecektir. Bu da midenin daha fazla asit salgılamasına neden olacak ve mide problemleri baş gösterecektir.
Diş protezleri sadece çiğneme yapmak için değil, hastanın estetiğini sağlamak, dişsizlikten kaynaklanan psikolojik sorunları ortadan kaldırmak ve dokuların bütünlüğünü ve devamlılığını korumak için gereklidir.
Uzun süre dişsiz kalan çeneler küçülür, erir ve atrofiye uğrar, daha sonra yapılacak protez tutunamaz.
Protezleri hareketli ve sabit olarak ikiye ayırırız.
Hareketli protezler ili tiptir. Yarım damaklı protezler ve tam damaklı protezler.(total protezler)
Yarım damak protezlerde hastanın azda olsa dişleri vardır. Bu doğal dişlerden kuvvet alınarak hareket protez yapılır. Bu hareketli protezler protezler tam damak protezlere göre daha kullanışlı , stabil ve tutucudur. Çünkü var olan dillere kroşeler (kanca mandallar)yardımı ile tutunarak ağıda kalırlar.

Ayrıca kroşelerin estetik açıdan rahatsızlık verdiği durumda kroşeler yerine yapılacak hassas tutuculu bir protez ile tek bir dişe uygulanacak kuvvet, kronlarla dişlerin birbirine bağlanması ile tüm dişlere dağıtabilir. Hassas tutuculu protezler dişsiz boşlukların hareketli protezle desteklendiği , ağızda mevcut dişlerin , şekil , renk ve pozisyon bozukluklarının da sabit protezlerde düzeltildiği kombine bir protez türüdür.
Sabit kron yapılırken dişsiz alana yakın olan kısımlarında hassas tutucu adı verilen klipsli tutucular konulur. Böylece kron üzerine gelen estetik olmayan kroşe yerine ağızda görülmeyen estetiği bozmayan tutuculuk sistemi sağlanmış olur.
Tam damak protezler ise hiçbir yere tutunmadan, hastanın ağız kaslarını , dili , dudakları ve tükürüğün yapıştırıcı etkisi ile ağızda kalırlar. Bu tip protez tabiki yarım damak protezlere göre daha az tutucudur. Fakat dişsizlik her iki tip protez kullanmaktan daha da zordur.
Dişhekimi hastaya ne tür bir protez yapacağının planlamasını Panoramik Film alarak çene yapısını analiz eder, gerekli ölçüleri alır ve tedavisine başlar.
Hekim hastayı bir bütün olarak ele alır . Görünüş , konuşma, dudaklar, yüz ifadesi, kaslar vs. ve hastaya kullandıracağı yapay dişleri seçer. Hastanın bu dişlerle nasıl görüneceğini bilmesi için provalar yapılır. Bu prova ile protezin ve dişlerin hastanın damağına uyumunun iyi olup olmadığı tahlil edilerek gerekli düzenlemeler yapılır. ; hastanın görüşleri ve beklentileri irdelenir.
İMPLANT (VİDA) DESTEKLİ HAREKETLİ PROTEZLER
Dişsiz çeneye , ikiden dörde kadar az sayıda yerleştirilen implantlar ile tam protezler için sıkı bir destek oluşturulmaktadır. Tam damak protez iki parçadan oluşan özel tutucu sistemler ile implantlara tutturulmuş olacaktır. Bu parçalardan birisi implant üzerinde, diğeri de protezin üzerinde daimi olarak sabitlenmiş bir biçimde konumlandırılır. Bu parçalar bir düğme gibi birbirine geçer ve proteziniz sıkı bir biçimde tutturulur.
Kemal KAVUT - Çorlu
