Top
Bir ya da daha fazla diş eksikliği, insanlarda en sık karşılaşılan gelişimsel anomali olarak tanımlanmaktadır. Doğuştan (Konjenital) olarak bir dişin eksik olması doğum esnasında dişin ağızda olmaması anlamına gelmektedir.

Doğuştan Diş Eksiklikleri

Diş eksikliği genelde sürekli diş dizisinde ortaya çıkar. Diş eksiklikleri estetik problemlere, konuşma zorluklarına ve kas fonksiyon bozukluklarına sebep olabilir. En çok üst yan (lateral) kesici diş eksikliğine rastlanmaktadır. Ön bölgedeki diş eksiklikleri bireyin estetik problemlerle karşılaşmasına sebep olur. Diş eksikliğinin nedenleri oldukça karmaşıktır. Yapılan araştırmalar hem genetik hem de çevresel faktörlerin diş eksikliği konusunda etkili olduklarını göstermiştir.


TEDAVİ YÖNTEMİ:
Doğuştan gelen diş eksiklerinde en ideal tedavi yöntemi implant uygulamalarıdır. Diş implantları ile diş eksiklikleri başarılı bir şekilde rehabilite edilir. Genç bireylerde iskeletsel gelişim tamamlandıktan sonra implant uygulaması önerilmektedir. Bu amaçla bireyin iskeletsel yaşı el-bilek radyografisi üzerine değerlendirilerek saptanır. Eğer iskeletsel büyüme henüz tamamlanmamışsa, eksik olan diş boşluğuna komşu dişlerin devrilmemesi için yer tutucu özel apareylerin yapılması gereklidir. Eğer eksik olan diş boşluğu diğer dişlerin devrilmesiyle kapanmış durumdaysa, ortodontik düzenlemelerle implant uygulanacak yer kazanılır.

Doğuştan Diş Eksiklikleri