ERİŞKİN (2.FAZ) ORTODONTİK TEDAVİ
Ortodontik tedaviler, yani diş dizilimlerindeki ya da alt ve üst çene ilişkilerindeki bozukluklarin tellerle düzeltilmesi, sadece büyüme çağındaki bireylere değil, büyüme ve gelisme çağını tamamlamış erişkin hastalara da uygulanabilmektedir.
Ancak yaşın ilerlemesiyle kemik yapısındaki değişikliklere bağlı olarak, dişlerin hareketleri daha zorlaşmakta, elde edilen düzeltmelerin ise korunma süreleri daha uzamaktadır. Arzulanan diş hareketleri ancak diş ve diş etlerinin sağlıklı olduğu durumlarda söz konusu olabilir. Bu yüzden erişkinlerdeki olumsuz beslenme, bakım alışkanlıkları, sistemik hastalıklar, ilaç, alkol, sigara, kullanımı gibi faktörler ortodontik tedavilerin başarısını hatta uygulanmasını engelleyebilmektedir.
Erişkin ortodontik tedavide, dişlerin üzerine yapıştırılan ve tellerin kuvvetlerini dişlere ileten “braket” adı verilen küçük aparatlar kullanılır. Braketler oldukça küçüktür, eğer istenirse diş renginde olanları da tercih edilebilir. Diş rengindeki porselen braketler hastanın dış görüntüsünü hiç etkilmeden tedavinin devamlılığını sağlar.
Erişkin ortodontik tedavilerde ,tedavi süresi biraz daha uzundur.