Top

Ağızdaki diş eksikliklerinin giderilmesi amacıyla boşluğun yanındaki dişlerden destek alınarak, bu destek dişlerin küçültülüp köprü ayağı olarak kullanılması ile yapılan protezler sabit ( kuron-köprü ) protezlerdir. Sabit protezin yapılabilmesi için destek sayısının yeterli olması ve köprüye binecek yükü ( çiğneme kuvvetini ) kaldırabilmesi gerekir.


DİŞHEKİMLİĞİNDE PROTEZ YAPIMININ AMAÇLARI


Hastanın yemek yiye bilmesi yani fonksiyonu sağlamak, estetiği sağlamak, güzel ve anlaşılır konuşmayı sağlamak dişsizlikten kaynaklanan psikolojik sorunları ortadan kaldırmak ve dokuların devamlılığını bütünlüğünü korumaktır. Sabit protezler eksik diş sayısına bağlı olarak 1,2 yada daha fazla dişin küçültülerek seramik ( porselen ) veya akrilik ( biodent / plastik ) materyallerle kaplanıp, küçültülen dişin destek alınması ile yapılır. Ancak seramik uygulamalar gerek estetik açıdan üstün başarı sağlaması gerekse diş eti uyumunun çok iyi olması ve bu nedenin diş etinde şişlik, kızarıklık, kanama gibi iltabi diş eti reaksiyonlarına yol açmaması, dayanıklılığının ve sağlamlığının yüksek olması sebebi ile plastik ( kemik) biodent uygulamalara tercih edilirler.


TAM SERAMİK (ZİRKONYUM) KRON VE KÖPRÜLER


Günümüzde estetik beklentilerin artmasıyla metal destekli porselen kaplamaların yerini tam seramikler diye adlandırılan zirkomyum alt yapılı metal desteksiz kaplamalar almıştır. Tam seramikler yapımında amaç daha doğal daha estetik sonuçlar elde etmektir.Doğal dişler ışığı geçirir,belli bir saydamlıkları vardır. Metal destekli porselenler alt yapıdaki metal sebebiyle ışığı geçirmez daha mat bir görüntü sunar. Tam seramikler ise doğal dişin ışık geçirgenliğine sahiptir,böylece daha doğal görünümler sunar. Tam seramikler tamamen doku dostudur, alerji riski yoktur,dişeti ile uyumu metal destekli porselenlere göre kat kat iyidir. Metal destekli kaplamalarda,metalin rengi hasta dişetine morumsu lekeler şeklinde yansıyabilir. Ama tam seramiklerde dişeti çekilse dahi diş-dişeti sınırı estetik görünümünü korur.


Destek dişler küçültülürken dişin özüne ( sinirlerin ve damarların olduğu bölge ) çok yaklaşıldığı durumlarda protez yapıldıktan sonra olası bir ağrı ve hassasiyeti önlemek için dişe kanal tedavisi yapılma gereği duyulabilir. Her şeyden önce unutulmamalıdır ki sabit protez uygulaması ile ağza yabancı bir madde girer ve buna alışmak için belli bir zaman gerekir. Dişler seramik veya biodent- köprü veya kuron ( kaplama) için hazırlandıktan sonra hastanın daha rahat yemek yiyebilmesi için ve diş etlerinin daha iyi iyileşebilmesi için diş teknisyenleri tarafından hazırlanan geçici kuronlar hastanın dişlerine takılır.


Bu geçici dişleri daimi olan asıl dişler takılıncaya kadar ağızda koruyarak taşıması gerekecektir. Sabit köprü sistemlerde gövde ( eksik diş boşluğunun olduğu yere koyulan diş ) tabanı diş etine sıkı bir şekilde oturtulmaz. Bunun sebebi buradaki baskıya bağlı olarak dişetinde oluşacak iltihaplanmayı ve kemik erimesini önlemektir. Protez altı hijyen ( temizlik ) boşluğu hasta tarafından diş ipi ve protez arayüz fırçası kullanılarak temizlenmelidir. Ağızda yapay bir madde olduğunda hijyeni de ( temizliği ) maksimumda tutmayı unutmamak gerekir.


Bilinmelidir ki diş hekimi tedaviyi yaparak ağız dokularını ( diş, diş eti, dişi saran alveoler kemik, damağı ve dili saran dokular ) sağlıklı bir hale getirilir. Bu sağlığın devamı birey tarafından sağlanmalıdır.


Ancak bundan sonraki ağız bakımına vereceği önem en az tedavi kadar önemlidir. Eğer fırçalanmaya ve ağız bakımına yeterli önem verilmezse destek dişler ve dişi çevreleyen dokular ( diş eti, kemik ) tekrar sağlığını kaybeder. Bu basit protezlerde köprü ayağı olan dişlerin sallanması, diş eti çekilmelerine ve sonra destek dişlerin kaybına neden olabilir. Yapılan bütün emekler ve masraflar boşa gidecektir ve daha büyük tedavi ihtiyacı doğacaktır.